Qlik vs. Tableau vs. Power BI

Mi a legelső, ösztönszerű cselekedetünk a vásárlás előtt? Megnézzük az árakat és kiválasztjuk a legszimpatikusabbat. Sokszor ez az olcsóbb, nem feltétlenül a legjobb, legmegfelelőbb. Az üzleti életben is így van, mégis fontos, hogy a vételáron felül az egyéb, valós költségekkel is próbáljunk tisztába kerülni, hiszen a TCO (Total Cost of Ownership – a termék valódi ára) magában foglalja a vételárat, illetve a szoftver használatát 3-5 évig, az eladók pedig szeretik a rejtett költségeket titokban tartani.

 

Az 5 legfontosabb tulajdonság, ami a költségeket növelheti:

 

  • összetettség
  • a költségek tervezhetősége
  • önkiszolgáló képességek
  • data governance, vagyis adatigazgatás
  • skálázhatóság

A Gartner felmérése alapján a top 3 üzleti intelligencia megoldás a Microsoft Power BI, a Tableau illetve a Qlik Sense. Ennél természetesen nagyobb számú megoldás található a piacon, de a feladat több, mint az adatokból színes grafikonokat készíteni.

 

Bejegyzésünknek nem célja a véleménynyilvánítás, viszont pártatlanok sem próbálunk maradni, hiszen azt szeretnénk, hogy az általunk forgalmazott termék, a Qlik Sense iránt nőjön meg a bizalom és az érdeklődés, ezért azt mutatjuk be, miért gondoljuk mi a saját megoldásunkat a legjobbnak a fenti jellemzők alapján.

 

ÖSSZETETTSÉG

A valódi üzleti kihívások megoldásához az adatvizualizációnál jóval többre van szükség. Üzleti intelligenciánk képes kell, hogy legyen nagy mennyiségű adatok kezelésére.

 

POWER BI

Ha az egyszerű vizualizációknál komolyabb elvárásai vannak, akkor költséges és bonyolult bevezetésre készüljön. Asztali gépeken, szervereken és felhőben is konfigurálnia kell több terméket, továbbá karbantartani és támogatni mindegyiket, ez pedig magasabb TCO-t jelent.

A Power BI riportok fejlesztése és az adatmodellezés olyan felületeken történnek, amiket le kell tölteni egy asztali számítógépre vagy laptopra, a működésüket pedig felügyelni kell. Egyes integrációk, például az on-premise adatoké bonyolult data gateway-eket igényelnek. Felhőben szeretné futtatni a BI-t? Egyetlen lehetősége az Azure marad.

 

TABLEAU

A Tableau-ra is igazak a fenti jellemzők, annyi kiegészítéssel, hogy minden nehézség után nehezen használható, korlátozott dashboard-ok készülnek, amit szakemberek készítenek, természetesen az előre telepített eszközökön.

 

QLIK SENSE

Qlik® egy komplett BI-platform, ami bárhol elfut egyetlen telepítéssel, megkönnyítve a beállítást. Hostolhatja Ön, és a Qlik is. Minden authoring, adat-előkészítési és adatfelhasználási feladat lehet felhős vagy szerver alapú (amit szeretnének), szükségtelen egyéb programokat letölteni számítógépére vagy laptopjára. A folyamatos frissülő vizualizációk pedig minden képzettségi szintű felhasználót arra bátorítanak, hogy mélyen megismerjék adataikat. A Qlik segítségével mindez egyszerűbb.

 

TERVEZHETŐ KÖLTSÉGEK

Az elemzési technológia folyamatosan fejlődik, a felhasználói igények pedig változnak, hogyan tehetjük a BI befektetésünket mégis időtállóvá? Meg kell próbálnunk kiszűrni a rejtett költségeket már előre.

 

POWER BI

Ha bővítené a Power BI konfigurációját, további termékeket, licenceket és kapacitást kell vásárolnia. Például, ha on-premise forrásokhoz szeretne hozzáférni, data gateway-kiszolgálókra, infrastruktúrára és Microsoft Express Route-ra lesz szüksége a biztonságos kapcsolat biztosítása érdekében. Adatpiacokat vagy raktárakat szeretne telepíteni? Szinte biztosan kell majd SQL szerver, esetleg még Analysis Services vagy az Azure Synapse is.

Sok felhasználó nézi a riportokat és a dashboard-okat, ezért konzisztens lekérdezési teljesítményre és magasabb frissítési gyakoriságra van szükség? A Power BI Premium segít, valószínűleg Express Route-ta kiegészítve – még akkor is, ha már rendelkezik Power BI Pro licencekkel. És ha a tartalmat fizikailag szeretné tárolni, közelebb a felhasználókhoz, minden régióban Power BI Premium node-ra lesz szüksége.

 

TABLEAU

Ha a Viewer nagyon alapvető funkcióinál többre van szüksége, upgrade-elnie kell Explorer felhasználóvá. Ha ütemezné az adatfrissítéseket, hozzá kell adnia az Data Management kiegészítést.  A skálázhatóság pedig megakadt, mert a feladatok több szerver között kerültek elosztásra, telepítse a jelenleg csak on-premise módon elérhető Server Management add-ont. Számos rejtett költség várható.

 

QLIK SENSE

A Qlik árképzése átlátható, előre ismerhetők a költségek. Az egyszerű, előfizetéses modellnek hála pontosan tudni fogja mit kap, így meglepetés maximum az adatai felfedezése közben érheti. A Qlik Roadmap és multi-cloud architektúra nagy rugalmasságot biztosít a nem tervezett költségekkel szemben, nagy számú felhasználó hozzáadása esetén is.

 

ÖNKISZOLGÁLÓ KÉPESSÉGEK

A vállalkozások a rendelkezésre álló adatok robbanásszerű növekedésével néznek szembe, és egyre inkább adatközpontúak szeretnének lenni, a megszokott önkiszolgáló képességek csak a csúcs felhasználókat segítik. Elengedhetetlen, hogy az önkiszolgálás minden felhasználó számára elérhető legyen: a csúcsfelhasználók, a fejlesztők, a technikai és a nem technikai munkatársak számára is.

 

POWER BI

A Power BI riportkészítéshez a nem technikai user-ek nagymértékben a műszaki szakértők és riportkészítők segítségére szorulnak, az adatkorlátozások miatt a riportokból hiányzik az igazi mélység és az interaktivitás. A Power BI query-alapú eszköz, ezért SQL programozási ismereteket igényel. Az SQL-lekérdezések a tervezési fázisban előre meghatározott adatok részhalmazait töltik csak be, ha új kérdések  merülnek fel a fogyasztók mehetnek vissza az IT részleghez új riportokért. A felhasználóknak nem árt ismerniük a DAX-ot, az M-et és az MDX-et – jóval túlmutatva a legtöbb nem technikai felhasználó képességeinél.

 

TABLEAU

A Tableau is egy SQL query-alapú, önkiszolgáló vizualizációs eszköz, amely a végfelhasználókat dashboard-ok használatára korlátozza. Az SQL-lekérdezések az adatok részhalmazait töltik be a szűrők és az előre meghatározott fúrási útvonal alapján. A tervezés azon alapul, hogy mi fog jól teljesíteni, nem arra, amire a felhasználóknak igazán szüksége van. Ha új kérdések jönnek, a Power BI-hoz hasonlóan vissza kell térni a szakértőkhöz az új riportok miatt, ami a hatékonyságot rontja.

 

QLIK SENSE

A Qliknek mindig fontos volt, hogy képzettségi szinttől függetlenül az összes felhasználó használhassa a megoldásait. A saját fejlesztésű asszociatív technológia teszi lehetővé az adatok széles körű és mélyreható megismerését, olyan szinteken, amik a query-alapú eszközökkel nem elérhetők. Iparágvezető mesterséges intelligencia képességek és interaktivitás segíti a nem technikai felhasználókat, hogy kérdéseket tegyenek fel és válaszoljanak meg anélkül, hogy a fejlesztők segítségére kellene hagyatkozniuk. A Qlik segítségével minden felhasználó szakértő lehet. Szerintünk ez az igazi önkiszolgálás.

 

DATA GOVERNANCE

Megfelelő adatkezelés nélkül a felhasználók nem bíznak a BI-ban, valamint vállalkozásaikban biztonsági kockázatokkal szembesülhetnek. Ráadásul, amikor a felhasználók dekstopon hoznak létre alkalmazásokat, a vezetők elveszítik a felügyeleti lehetőségeket. Egy jól irányított webalapú keretrendszerrel a felhasználók megoszthatják az elkészített tartalmakat.

 

POWER BI

Az összes adat kezelése egy helyen bonyolult és időigényes. Ráadásul az önkiszolgáló képességek hiányában az IT részlegnek és a fejlesztőknek minden Power BI riportból kell biztosítaniuk szerkeszthető verziót a felhasználók számára. Ez a riportok széteséséhez vezethet, és az igazság többféle változatának kibogozása pedig felesleges költségekkel járhat.

 

TABLEAU

Biztos módszert keres az adatkezelésre fordított idő és erőforrások növelésére? Adjon több száz vagy akár több ezer felhasználónak saját Tableau Desktop verziót a laptopjára, saját kapcsolattal az adatforrásokhoz, helyben tárolt érzékeny adatokkal. Az eredmény az lesz, hogy minden felhasználónak lesz egy saját igazsága, a valódi pedig elveszik a kakofóniában.

 

QLIK SENSE

A Qlik egyedi megközelítése teszi lehetővé a szabályozott önkiszolgálást. A webalapú platform biztosítja az informatikai átláthatóságot, a központosított adatkezelést, valamint részletesebb adathozzáférést. A Qlik fejlesztői és elemzői ezen felül olyan alkalmazásokat is létrehozhatnak, amelyek kifejezetten az adatmegosztásra lettek kialakítva.

 

SKÁLÁZHATÓSÁG

A rendelkezésre álló adatok mennyisége exponenciálisan növekszik, ez azonban nehézségeket okozhat, ha nem tudjuk használni. Egy olyan platform kell, amely tetszőleges számú felhasználót, adatmennyiséget és elemzési összetettséget kezel, és zökkenőmentesen skálázható és növelhető, így segítve a szervezetének a fejlődését.

 

POWER BI

Power BI riportja meghaladja az 1 GB méretet? Akkor külső adattárhelyet kell létrehoznia az élő lekérdezéshez, vagy upgrade-eljen Power BI Premiumra. Mi van, ha 2GB? Vagy még több? Nagyobb Power BI Premium-kapacitásra lesz szüksége, amely még több költséggel járhat. Túl lassan tölt be a riport? Bontsa kisebb darabokra – vagy keressen más metódust. Ahogy az adatmennyiség és a felhasználók száma is nő, a Power BI query-alapú riportjai korlátozzák a skálázhatóságot és a riportok teljesítményét.

 

TABLEAU

Ha gyorsan és hatékonyan szeretne dolgozni a Tableau-val, van egy hosszú lista a tennivalókról. A gyorsabb megoldások érdekében, az adatokat szét kell kibontania és csak azokat betölteni, amik a konkrét kérdésére választ adhatnak. Szeretne mélyebbre fúrni? Ismételje meg a folyamatot a következő kérdésnél, és hozzon létre egy új munkafüzet. Mellesleg, az ehhez hasonló adat-előkészítéshez mindenkinek szüksége lesz vagy egy hatalmas upscaling-re a laptopról a szerverre vagy esetleg harmadik féltől származó eszközök vásárlására.

 

QLIK SENSE

Ami a skálázhatóságot illeti, a Qlik felülmúlja a versenytársait. Kisebb telepítések esetén magától értetődően gyors és költséghatékony, az architektúrája pedig gazdaságosan méretezhető megabájttól terabájtig terjedően, még a globális nagyvállalati telepítések során is. Az egyedülálló in-memory asszociatív motor több felhasználót támogat egyidejűleg anélkül, teljesítményt érintő nehézségek nélkül. Ez azt jelenti, hogy a vállalkozása kisebb TCO-val sokkal hatékonyabb lehet.

 

KONKLÚZIÓ

A mai vállalatoknak olyan analitikai megoldásra van szükségük, amely minden felhasználót adatszakértővé tesz és önkiszolgáló képességekkel ruház fel az adatforrástól vagy az adatok mennyiségétől függetlenül. A Qlik rugalmas telepítési lehetőségeket és skálázhatóságot kínál – rejtett költségek nélkül. Összetett architektúra és követhető licencpolitika jellemzi.

 

Egyedülálló megközelítésünk ad a felhasználók számára rugalmasságot, mobilitást és az aktív betekintések lehetőségét, amiket a modern analitika megkövetel. Egy olyan megoldás, amely tetszőleges számú felhasználót, korlátlan adatmennyiséget és változó bonyolultságú elemzési kihívásokat kezel, pont ahogy Önnek szüksége van rá.

 

További információkat az alábbi linken talál, ami alapján bejegyzésünk is készült.

Iratkozzon fel hírlevelünkre:

Csatlakozzon Ön is olvasóinkhoz, és értesüljön elsőkézből a BI újításairól, blogbejegyzéseinkről és eredményeinkről 

hu_HU